МЕНИ


        ПОСЕТИТЕЛИ
Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

   ЛОГИРАЊЕ

My profile    Main  Logged in as   Guest |  Group  "Guests "  RSS                             
                                                     
Семејство
          

ТАТКОТО ШТО Е

Ве молам таткото што е,
кој од вас би ми рекол?
Дали е таткото татко
или пак судија некој?
Тато само ме прашува
и само ме распрашува:
В училиште кога сум пошла,
и дома кога сум дошла,
и зошто е она така
и зошто е ова вака,
и зошто е она онде и зошто е ова овде.
Па како сум смеела ова,
и како сум смеела она,
и зошто тука сум ставала
и зошто не сум внимавала.
Па зошто не сум пазела
и зошто со чевли сум газела.
Како,зошто,каде така..
тато сака се да праша.
Па затоа ви се молам
кој од вас би ми рекол?
Дали е таткото татко
или пак судија некој?

.........................................
Дедо седи на грутка

Дедо седи на грудка и си плете јакутка.

-Зошто ти е јакука?

       -Ке си берам желади.

-Зошто ти се желади?

                 -Ке си ранам прасенце.

-Зошто ти е прасенце?

     -Ке ми даде масленце.

-Зочто ти е масленце?

           -Ке си мачкам столови.

Зошто ти се столови?

             -Ке ми дојдат сватови.

-Зошто ти се сватови?

               -Ке ми дојсат невеста.

-Зошто ти е невеста?

                             -Ке ми роди бебенце.

 -А зошто ти е бебенце?

                   -Ке ме вика деденце.

..............................................................


  Четкичка

       Четкичка ми купи мама
запчиња си мијам сама.

Натро,навечер
јас ги мијам секој ден.

Запчињата ми се здрави,
секој таканека прави.

Здрави заби,насмевка
имајте си дечиња.

...........................................................


Прваче

Прваче сум буквар имам
и честитки вeзден примам.

Звонче звони 
слушам глас
брзам,брзам
на прв час.

          

..............................................

РОДЕНДЕН
Денес ми е роденден
гости многу сакам.
ако некој не дојде ке ми биде мака.
Торта сама направив
и колачи имам
Денес ми е роденден
гости цел ден примам.
Ај ве чекам дојдете,
дојди и ти Маро,
само слушај-шепни ми
ми носиш ли подарок?
.................................................

ЦВЕЌЕ ЗА МАМА
Ќе наберам цвеќе најубаво на свет
и ќе ја гушнам мама послатка од мед.
Ќе ја стегнам милно
и ќе викнам силно-
Сонце си што грее,
птица си што пее.
Најдобра на свет и од мајки пет!

ЗОШТО НИ СЕ
Зошто ни се рачињата?
-Мама да ја галат.
Зошто ни се устињата?
-Мама да ја фалат.
Зошто ни се ушињата?
-Мама да ја слушаат.
Зошто ни се рачињата?
 -Мама да ја гушкаат.
Очињата зошто ни се?
-Мама да ја гледаат.
Ножињата едно-две
кон мама да трчаат.
........................................................................................

КОЈ ПОМАГА
Кој на мама и помага тој е чисто злато,
така велат бабичка и дедо и тато.

Мама цел ден работи,готви,чисти мие,
таа дома последна легнува да спие.

Приборот за јадење си го измив сама,
собата ја исчистив без да знае мама.

Слушнете другарчиња,кој што прави така,
заслужува пофалба-секој ќе го сака.

МИЛА МИ Е
Мила ми е птицата песни кога пее.
Мило ми е сонцето топло кога грее.
Мило ми е цвеќето кога мирис шири.
Кога в гора овчарче на кавалче свири.
Мили ми се децата песни кога пеат.
Мили ми се бабите,љубов што ни леат.
А што ми е најмило,ќе ви кажам сама,
-кога ќе ме гушне и ме бакне мама!
........................................................................................

МАЈКА И ДЕТЕ
Во нашето семејство ваков си е редот-
татко ми е дете на баба и дедо.

Но,исто и јас заедно со бато
и ние сме им деца на мама и на тато.

Од памтивек до денес тоа така бива,
за мајката сме деца се дури е жива.
........................................................................................
МОЈОТ НОС Е САМО МОЈ
Многу сакам дома гости,
баби,тетки,вујни,стрини.
Ама не се сите исти,
не се сите толку фини.

Неќам секој да ме гали
и за образ да ме штипка.
Како кому да му текне
да ме гали да ме пипка.
Каков им е пак тој штос
да ме влечкат и за нос?
-Секој нос си има свој-мојот нос е само мој!

Не сум веќе бебе мало
туку дама што ве моли-
Пипни-штипни,
пипни-штипни
-тоа може и да боли!
........................................................................................

ТРИ БАБИ

Некој многу сака кученца и мачки
другарчиња многу и убави играчки.

А јас еве вака-три баби да имам
најповеќе си сакам.
Една ќе ми кажува приказнички лесни,
најубави сказни,најубави песни.
Втората од мама и тато ќе ме брани
и в буквар ќе чита место мене страни.
А третата ќе може шалче да ми сплете
и игри да ми покаже од кога била дете.

........................................................................................


NEW- International Festival 
 of Educational Movies 

Лиценца Криејтив комонс

Автор Весела B

veselabogdanovik2@gmail.com


Игриви алгоритми
MANY PROJECTS
 IN ONE PROJECT
 Created with 
5-9 year old children 
in small village Ivanjevci

-Interdisciplinary
 learning activities-


НАША ВЕБ СТРАНА
Учење преку истражување
Наши едукативни филмови


Наши едукативни филмови


Copyright
 MoonDigital © 
Сите права се задржани
Лиценца Криејтив комонс
АВТОРСКИ ПРАВА
Не смеете да го промените,
 или да го адаптирате ова дело
 за реупотреба во свои дела
(филмови, научни трудови,
публикации, медиуми...)
Секое пренесување или користење
 на содржините и идеите
без согласност на авторот
и без наведен линк до оваа страна,
подлежи на кривична одговорност
за повреда на авторски права.
Слободно може да се споделува
непроменето и да се користи како
прирачно средство за
реализација на интерни часови.
Не смее да биде користено
 како помагало за време на
 обуки и семинари
без присуство на авторот.

About Me
veselabogdanovik2@gmail.com

Our village and school

Истражување-Почва

Патување до центарот
на Земјата


-Video stories-
 

 
 
 

 

 
 
 
NEW- International Festival 
 of Educational Movies 


 

 

  Our village and school

 


 

NEW- International Festival 
 of Educational Movies 


 

 
Our village and school

 


Лиценца Криејтив комонс
АВТОРСКИ ПРАВА
Не смеете да го промените,
 или да го адаптирате ова дело
 за реупотреба во свои дела
(филмови, научни трудови,
публикации, медиуми...)
Секое пренесување или користење
 на содржините и идеите
без согласност на авторот 
и без наведен линк до оваа страна,
подлежи на кривична одговорност 
за повреда на авторски права.
Слободно може да се споделува
непроменето и да се користи како
прирачно средство за
реализација на интерни часови.
Не смее да биде користено
 како помагало за време на
 обуки и семинари
без присуство на авторот.

veselabogdanovik2@gmail.com

NEW- International Festival 
 of Educational Movies Our village and school


Total of answers: 
Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Copyright MoonDigital © Сите права се задржани!!! 2024