МЕНИ


        ПОСЕТИТЕЛИ
Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

   ЛОГИРАЊЕ

My profile    Main  Logged in as   Guest |  Group  "Guests "  RSS                             
                                                     
Доделување на признание за учество во проектот Бабини игри
 после победата во Вашингтон
Влада на РМ


Одбележувањето на овој значаен успех на нашето образование се одржа на

 22 Ноември во Владата на РМакедонија, 

каде министрите Панче Кралев и Иво Ивановски

 им го честитаа успехот на наставниците вклучени во проектот.

  


Министерот за образование и наука Кралев рече дека наградата е одраз и на целиот образовен систем во Македонија која, како што рече, може да се пофали и со својата традиција.

- Верувам дека овој проект ќе служи како одличен пример за сите наставници во Македонија како на креативен начин информатичките технологии можат да се стават во функција на унапредување на образовниот процес. Ова е многу позитивен проект кој треба да го одвлече вниманието од познатите сајбер-игри, преку креативна употреба на технологијата и да ги оживее традиционалните игри кои биле играни од нашите предци, рече Кралев.

  

Според министерот за информатичко општество и администрација Иво Ивановски, наградата докажува дека  Македонија има квалитет и дека не е се до квантитетот.

- Ова е најголем доказ за реформите во образованието и воведувањето на ИКТ-технологиите. Ова докажува дека во светот во кој нема географски бариери во користењето на интернетот и технологиите Македонија е рамо до рамо со сите развиени западни земји. Ова е поттик за нас да продолжиме да инвестираме во образованието.... и е поттик  за наставниците во Македонија да ја користат опремата. Таа е поставена за идните генерации да  стекнат високо знаење со која Македонија ќе биде економија базирана на знаење, рече Ивановски.

Генералниот директор на „Мајкрософт" за Македонија Илијанчо Гаговски рече дека е сигурен оти оваа награда ќе биде само една од низата добри вести за успеси кои ќе произлезат од програмата на „Мајкорсофт" - „Партнери во учењето", која во Македонија се спроведува од декември 2009 година. 

- Освојувајќи го второто место во глобална конкуренција, проектот „Бабини игри" покажа како на иновативен начин може да се спојат играта, информатичките технологии, учењето и традицијата, рече Гаговски.

Беа вклучени десетина наставници, а  автори-координатори се наставниците Добри Јовевски и   Марина Василева. Целта на „Бабини игри"  е да ги поврзе традицијата  и современите технолошки достигнувања. Избрани се 12 игри (Јанино, Јанино;  Џамија; Плочка; Б’зззз; Завор; Игри со конец; Петкамци; Челик; Кибритче; Мижи баба; Дама; Прстенче ) што биле популарни за бабите кога биле деца, направени се видеозаписи за нив и секоја е во врска со наставните програми. Преку нив децата учат математика, логика, развиваат креативно мислење, тимска работа и решавање проблеми. 


 

 

 

 

 


 

За да ги погледнете нашите снимени часови кои учествуваа во овој рамките на овој проект кликнете на следниот линк

NEW- International Festival 
 of Educational Movies 

Лиценца Криејтив комонс

Автор Весела B

veselabogdanovik2@gmail.com


Игриви алгоритми
MANY PROJECTS
 IN ONE PROJECT
 Created with 
5-9 year old children 
in small village Ivanjevci

-Interdisciplinary
 learning activities-


НАША ВЕБ СТРАНА
Учење преку истражување
Наши едукативни филмови


Наши едукативни филмови


Copyright
 MoonDigital © 
Сите права се задржани
Лиценца Криејтив комонс
АВТОРСКИ ПРАВА
Не смеете да го промените,
 или да го адаптирате ова дело
 за реупотреба во свои дела
(филмови, научни трудови,
публикации, медиуми...)
Секое пренесување или користење
 на содржините и идеите
без согласност на авторот
и без наведен линк до оваа страна,
подлежи на кривична одговорност
за повреда на авторски права.
Слободно може да се споделува
непроменето и да се користи како
прирачно средство за
реализација на интерни часови.
Не смее да биде користено
 како помагало за време на
 обуки и семинари
без присуство на авторот.

About Me
veselabogdanovik2@gmail.com

Our village and school

Истражување-Почва

Патување до центарот
на Земјата


-Video stories-
 

 
 
 

 

 
 
 
NEW- International Festival 
 of Educational Movies 


 

 

  Our village and school

 


 

NEW- International Festival 
 of Educational Movies 


 

 
Our village and school

 


Лиценца Криејтив комонс
АВТОРСКИ ПРАВА
Не смеете да го промените,
 или да го адаптирате ова дело
 за реупотреба во свои дела
(филмови, научни трудови,
публикации, медиуми...)
Секое пренесување или користење
 на содржините и идеите
без согласност на авторот 
и без наведен линк до оваа страна,
подлежи на кривична одговорност 
за повреда на авторски права.
Слободно може да се споделува
непроменето и да се користи како
прирачно средство за
реализација на интерни часови.
Не смее да биде користено
 како помагало за време на
 обуки и семинари
без присуство на авторот.

veselabogdanovik2@gmail.com

NEW- International Festival 
 of Educational Movies Our village and school


Total of answers: 
Total online: 1
Guests: 1
Users: 0

Copyright MoonDigital © Сите права се задржани!!! 2024